Tel
+90 312 419 05 51/ +90 312 419 05 52
Adres
Öz Ankara Gıda Toptancılar Sitesi 8. Blok No: 252 Macunköy Yenimalle/ANKARA
Facebookinstagram

Ankara Çubuk Turşu

PaylaşPaylaşPaylaşPaylaşPaylaşPaylaş
Ankara Çubuk Turşu

Ankara Çubuk Turşu

Ankara Çubuk Turşu

Ankara çubuk turşu, ülkemizde turşu denilince ilk akla gelen turşu çeşitlerinden bir tanesidir. Çubuk turşusu Ankara’nın Çubuk İlçesi belediyesi tarafından 14.02.2006 tarihinde Türk Patent Enstitüsü (TPE)’ye yapılan müracaat neticesinde Çubuk turşusu coğrafi marka olarak tescillenmiş ve 23.02.2008 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak nasıl hazırlanması ve standartlarının neler olması gerektiği tescilli bir şekilde belirlenmiştir. Artık Çubuk markası ile satılacak turşuların, Çubuk Belediyesi’nden belirlenen standartlar oranında izin alması gerekmektedir.

Ankara Çubuk Turşu Nedir?

Çubuk turşusu Ankara’ya has bir lezzetken ünü tüm ülkeye yayılmış bir besin maddesidir. Üretilen miktarın büyük bir kısmı halen Ankara’da tüketilmektedir. Ankara İli Çubuk Belediyesi’nin 2005 yılında başlattığı “Çubuk Turşu ve Kültür Festivali” her yıl geleneksel olarak, turşunun hazırlandığı dönem olan Eylül ayının ikinci haftasında yapılmakta olup, etkinlik dört gün sürmektedir. Festivale Çubuk ilçe halkıyla birlikte, yurtdışından, çevre il ve ilçelerden çok sayıda konuk gelmektedir. Ziyaretçilere festival alanında ilçede üretilen çeşitli ürünlerin tanıtımı ve satışı için kurulan stantlarda, ücretsiz turşu, turşu suyu gibi ürünler ikram edilmektedir. Bu yönüyle festival, ilçede üretilen ürünlerin ve farklı kültürlerin tanıtımına ve tanınmasına fırsat vermekte olup, bunun yanı sıra ilçe için maddi ve manevi kazanç sağlayan, yörenin kültürel ve ekonomik unsurlarını tanıtarak ekonomisine katkıda bulunan faaliyet haline gelmiştir.

Tüm işletmeler ürettikleri turşuları başta Çubuk ilçesi olmak üzere Ankara ili içerisinde ve diğer illerde satışa sunmaktadır. Turşuların %80’i Ankara ili içinde satılırken, %20’lik kısmı Ankara dışına pazarlanmaktadır. Ankara dışına satışı yapılan turşuların büyük bir kısmı festival zamanında ilçeye gelen restoran sahiplerince anlaşmaya varılan işletmeler tarafından daha çok İstanbul ili içerisinde bulunan büyük restoranlara yapılmaktadır. Restoranlar daha çok boyca büyük salatalıklardan yapılan 3 numara olarak adlandırılan, fiyat açısından en uygun olan turşuları satın almayı tercih etmektedirler.

İlçede başta salatalık ve karışık turşu olmak üzere en çok lahana, domates, biber, kelek, patlıcan, biberiye, fasulye, erik, sarımsak, ezme, kırmızı pancar ve karnabahar turşularının da üretimi yapılmaktadır. Hasega olarak biz geleneksel Ankara Çubuk Turşusu üretmekteyiz.

 

23 51
© HaSeGa. 2018 tüm hakları saklıdır.