Çubuk Turşu Ankara
Çubuk Turşu Ankara
Çubuk turşu Ankara ili Çubuk ilçesinde geleneksel yöntemlerle üretimi yapılan turşular ülke çapında bilinmekte ve çok beğenilmektedir. Yöre verimli topraklara sahip olduğundan tarım ürünleri için son derece uygundur. Bu nedenle, meyve ve sebze yetiştiriciliği de yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Çubuk’ta yetiştirilen meyve ve sebzelerin tat olarak çok hoş ve iyi kalitede olmasıyla birlikte, ürünlerin turşuya işlenmesi ile doğal özellikleri korunabilmekte, ayrıca turşu ile daha farklı tat, aroma ve besinsel öğeler kazandırılabilmektedir.
Ankara Çubuk Turşu Nedir?
İlçede başta salatalık ve karışık turşu olmak üzere en çok lahana, domates, biber, kelek, patlıcan, biberiye, fasulye, erik, sarımsak, ezme, kırmızı pancar ve karnabahar turşularının da üretimi yapılmaktadır.
Çubuk Belediyesi, turşuculuğun ilçede eski bir tarihe sahip olmasından güç alarak 14.02.2006 tarihinde Çubuk Turşusu için Türk Patent Enstitüsü’ne Coğrafi İşaret başvurusunda bulunmuş, yapılan bu başvuru 23.02.2008’de onaylanarak kabul edilmiştir. Çubuk Turşusu tarifi TPE tarafından şu şekilde belirtilmiştir;
-
İstenen büyüklükte ve şekilde ayrılan sebzeler ön yıkama tankına alınır, daha sonra ikinci ve üçüncü yıkmaya tabi tutulur.
-
Salatalıklar eleklerden geçirildikten sonra büyüklüklerine göre ayrıştırılır.
-
Kelek turşusu için kabuk soyma ve iç temizlemesi yapılır.
-
Lahana turşusu için dış yapraklar temizlenir.
-
Kırmızı pancar, yeşil fasulye, ayıklanır ve temizlendikten sonra kaynatılır.
-
Turşuluk malzeme tenekelere veya fıçılara konulur.
-
Sirke (%2,0), Tuz (%8,4) ve su (%89,6)’dan oluşan salamura (dolgu suyu) ilave edilir,
-
Salamura ile dolan fıçılara turşulara hoş kokulu olması ve güzel tat ve aroma vermesi için, Dere otu, defne yaprağı, sarımsak, acı biber gibi aroma ürünlerinin ilavesiyle hava girişi olmayacak şekilde sıkı olarak kapatılır, beklemeye alınır.
-
Turşu yapımında, 10 kiloluk veya daha büyük fıçılar kullanılır.
-
Turşunun geleneksel ve özel tadının ortaya çıkması için oda sıcaklığında takriben 20 gün ila 35 gün beklenir. Bu süreden sonra geleneksel yöntemlerle hazırlanmış Çubuk turşusu hazır hale gelir.
Firmamız Hasega olarak bu geleneksel yöntemlerle hazırladığımız Çubuk turşularımız Ankara merkez ofisimiz ve internet sitemizde sizlere sunulmaktadır.