Çubuk Turşusu Nasıl Hazırlanır?
Çubuk Turşusu Nasıl Hazırlanır?
Çubuk turşusu nasıl hazırlanır? Sorusu Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından Resmi Gazetede yayınlanarak cevabını bulmuş bir sorudur. 14.02.2006 tarihinde Ankara’nın Çubuk İlçesi belediyesi tarafından TPE’ye yapılan müracaat neticesinde Çubuk turşusu coğrafi marka olarak tescillenmiş ve 23.02.2008 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak nasıl hazırlanması gerektiği tescilli bir şekilde belirlenmiştir.
Gerçek Çubuk Turşusu Nasıl Hazırlanmalıdır?
Turşu yapma yöntemleri ikiye ayrılır. İlk yöntem laktik asit fermantasyonudur. Laktik asit bakterileri tarafından gerçekleştirilen fermantasyon sonucu oluşan laktik asit ve ortamdaki tuzun koruyucu etkisiyle turşu elde edilir. İkinci yöntem ise direk konservelemedir. Fermantasyon işlemi yapılmaksızın, doğrudan kavanoz veya teneke kutulara yerleştirilen meyve sebzeler üzerine asit ve tuzdan oluşan salamuranın konularak uygulanan yöntemdir.
Çubuk turşusunu diğer turşulardan ayıran özellikleri ise yapılacak turşuların Çubuğun kendine has ikliminde kimyasal ilaç ve gübrelerden uzak organik tarım şeklinde yetiştirilen (salatalık, domates, patlıcan, kelek, fasulye, acur, havuç, sivri biber, biberiye, lahana gibi) doğal ve sağlıklı mahsullerini seçmekle başlar. Bu mahsuller sert dokularından ötürü en taze ve en körpe şekilde toplanan meyve ve sebzelerin, eskiden beri yöreye özgü yapılış usulü ile hazırlanmasından ibaret bir turşu olmasıdır. Geleneksel Çubuk turşusu tarifi kısaca şu şekildedir;
-
Sebzeler 3 aşamalı yıkamaya tabi tutulur.
-
Sebzeler büyüklüklerine göre sıralanır ve ayıklanır.
-
Turşuluk malzeme 10 kiloluk veya daha büyük tenekelere veya fıçılara konulur.
-
Sebzelerin üzeri taşana salamura suyu ile doldurulur.
-
Dereotu, defneyaprağı, sarımsak, acı biber gibi ürünlerinin ilavesiyle hava girişi olmayacak şekilde sıkı olarak kapatılır.
-
Turşunun geleneksel ve özel tadının ortaya çıkması için oda sıcaklığında takriben 20 gün ila 35 gün beklenir.
İlçede önceleri Çubuk Turşusunun ana maddesi olan ve yörede yetiştirilen salatalık turşusu yapılırken günümüzde; başta salatalık ve karışık turşu olmak üzere en çok lahana, domates, biber, kelek, patlıcan, biberiye, fasulye, erik, sarımsak, ezme, kırmızı pancar ve karnabahar turşularının da üretimi yapılmaktadır. Hasega olarak biz geleneksel turşu kurma aşamalarına hassasiyet göstererek turşu üretiminde, doğal olmayan katkı maddesi bulundurmamakta ve Çubuk Turşusu nasıl hazırlanır?'ın cevabını bilmekteyiz.