Tel
+90 312 419 05 51/ +90 312 419 05 52
Adres
Öz Ankara Gıda Toptancılar Sitesi 8. Blok No: 252 Macunköy Yenimalle/ANKARA
Facebookinstagram

Gerçek Çubuk Turşusu

PaylaşPaylaşPaylaşPaylaşPaylaşPaylaş
Gerçek Çubuk Turşusu

Gerçek Çubuk Turşusu

Gerçek Çubuk Turşusu

Gerçek Çubuk Turşusu, yani daha genel olarak ifade etmek gerekirse turşu, sebze ve meyvelerin belli oranda tuz içeren salamura veya kendi öz suları içinde saklanması ve belli bir süre sonra tüketime hazır hale gelmesiyle oluşan bir gıda ürünüdür. Turşu, sebze ve meyvelerin bakteriler tarafından fermente edilmesiyle oluşur ve bu süreçte ortaya çıkan laktik asidin ve ortamdaki tuzun koruyucu etkisi sonucu dayanıklılık kazanan bir üründür.

Gerçek Çubuk Turşusu Nasıl Olmalıdır?

Peki, gerçek çubuk turşusunu diğer turşulardan ayıran özellik nedir? Her şeyden önce çubuk turşusunu diğer turşulardan ayıran en önemli özellik yapılacak turşuların Çubuğun ilçe ve köylerinde organik tarım şeklinde yetiştirilen (salatalık, domates, patlıcan, kelek, fasulye, acur, havuç, sivri biber, biberiye, lahana gibi) doğal ve sağlıklı mahsullerini seçmekle başlar. Bu mahsuller sert dokularından ötürü en taze ve en körpe şekilde toplanan meyve ve sebzelerin, eskiden beri yöreye özgü yapılış usulü ile hazırlanmasından ibaret bir turşu çeşididir.

Hasega olarak üretimini yaptığımız gerçek Çubuk turşusu, 2008 yılında Ankara’nın Çubuk ilçesinin başvurusu üzerine Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından coğrafi marka olarak tescillemiştir. TPE kararına göre çubuk turşusu tarifi Resmi Gazete’ de şu şekilde belirtilmiştir;

  • İstenen büyüklükte ve şekilde ayrılan sebzeler ön yıkama tankına alınır, çamur, çöp vs. yabancı maddeler yumuşatılır, daha sonra ikinci ve üçüncü yıkmaya tabi tutulur.
  • Salatalıklar eleklerden geçirildikten sonra 0-1-2-3 numaralarına göre ayrıştırılır.
  • Kelek turşusu için kabuk soyma ve iç temizlemesi (çekirdek çıkarma) yapılır.
  • Lahana turşusu için gereksiz dış yapraklar temizlenir.
  • Kırmızı pancar, yeşil fasulye, ayıklanır ve temizlendikten sonra kaynatılır. Böylece sebzeler temizlendikten ve ayrıştırma yapıldıktan sonra turşu yapımına hazır hale gelir.
  • Turşuluk malzeme tenekelere veya fıçılara konulur. Sebzelerin üzeri taşana kadar malzemeye göre hazırlanmış tuz, sirke ihtiva eden salamura suyu ile doldurulur.
  • Dere otu, defne yaprağı, sarımsak, acı biber gibi aroma ürünlerinin ilavesiyle hava girişi olmayacak şekilde sıkı olarak kapatılır, beklemeye alınır.
  • Turşu yapımında, 10 kiloluk veya daha büyük fıçılar kullanılır.
  • Turşunun geleneksel ve özel tadının ortaya çıkması için oda sıcaklığında takriben 20 gün ila 35 gün beklenir. Bu süreden sonra Gerçek Çubuk Turşusu hazır hale gelir.

 

23 51
© HaSeGa. 2018 tüm hakları saklıdır.