Tel
+90 312 419 05 51/ +90 312 419 05 52
Adres
Öz Ankara Gıda Toptancılar Sitesi 8. Blok No: 252 Macunköy Yenimalle/ANKARA
Facebookinstagram

Hakiki Çubuk Turşusu

PaylaşPaylaşPaylaşPaylaşPaylaşPaylaş
Hakiki Çubuk Turşusu

Hakiki Çubuk Turşusu

Hakiki Çubuk Turşusu

Hakiki Çubuk turşusu, Çubuk’un kendi eko-sisteminde en doğal yöntemlerle organik tarım şeklinde yetiştirilen, sebze ve meyvelerin belli oranda tuz içeren salamura veya kendi öz suları içinde saklanmasıyla oluşan geleneksel bir turşudur. Çubuk genel olarak ovalık bir bölge olduğundan tarım ürünleri için son derece uygundur. İlçede yoğunlukla turşu üretiminde kullanılan sebzeler yetiştirilmektedir. Bu sebzeler salatalık, domates, biber, yeşil fasulye, havuç, kavun ve karpuzdur.

Hakiki Çubuk Turşusunun Sırrı Nedir?

Çubuk turşusunu diğer turşulardan ayıran en önemli özellik, geleneksel üretim aşamalarına özen gösterilen turşu üretiminde, doğal olmayan katkı maddesi bulundurulmamakta, dolayısıyla ürünün lezzetini ve doğal yapısını koruyarak tüketiciye yönelik sağlıklı ürün sağlanmaktadır.

Çubuk turşusunun en önemli ayrıcalığı turşuların ilçenin ve köylerinin organik tarım şeklinde yetiştirilen (salatalık, domates, patlıcan, kelek, fasulye, acur, havuç, sivri biber, biberiye, lahana gibi) doğal ve sağlıklı mahsullerinin kullanılmasıdır. Çubuk turşularının tescilli hakiki Çubuk Turşusu tarifi Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından şu şekilde belirtilmiştir;

  • İstenen büyüklükte ve şekilde ayrılan sebzeler ön yıkama tankına alınır, daha sonra ikinci ve üçüncü yıkmaya tabi tutulur.
  • Salatalıklar eleklerden geçirildikten sonra büyüklüklerine göre ayrıştırılır.
  • Kelek turşusu için kabuk soyma ve iç temizlemesi yapılır.
  • Lahana turşusu için dış yapraklar temizlenir.
  • Kırmızı pancar, yeşil fasulye, ayıklanır ve temizlendikten sonra kaynatılır.
  • Turşuluk malzeme tenekelere veya fıçılara konulur.
  • Sirke (%2,0), Tuz (%8,4) ve su (%89,6)’dan oluşan salamura (dolgu suyu) ilave edilir,
  • Salamura ile dolan fıçılara turşulara hoş kokulu olması ve güzel tat ve aroma vermesi için, Dere otu, defne yaprağı, sarımsak, acı biber gibi aroma ürünlerinin ilavesiyle hava girişi olmayacak şekilde sıkı olarak kapatılır, beklemeye alınır.
  • Turşu yapımında, 10 kiloluk veya daha büyük fıçılar kullanılır.
  • Turşunun geleneksel ve özel tadının ortaya çıkması için oda sıcaklığında takriben 20 gün ila 35 gün beklenir. Bu süreden sonra hakiki Çubuk turşusu hazır hale gelir.

Tüm bu geleneksel yöntemleri Hasega olarak firmamız özenle yapmakta ve Hakiki Çubuk Turşusu’nu halkımızın beğenisine sunmaktadır.

 

23 51
© HaSeGa. 2018 tüm hakları saklıdır.